I Ängelholm har ett sommarläger för barn med övervikt startat, där vill man att barnen själva lär sig ta hand om sin kropp. Foto: SVT NYHETER

Nya sommarlägret ska hjälpa överviktiga barn

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt bland barn och unga ökar, och det är dessutom svårt att få rätt hjälp från vården. På ett läger utanför Ängelholm vill man därför att barnen själva lär sig ta hand om sin kropp.

32 barn från hela Skåne har kommit till lägret, som ligger vid en idyllisk plats mitt i skogen. Här ska glädjen till träning väckas och lägrets hinderbana uppskattas, trots regn.

– Man får prova att lära sig många saker som teknik och allt, säger Astrid Karlström Rosdhal, 8 år.

Varför är du här den här veckan?

– Jag ska bli smal och lära mig äta rätt, säger Astrid Karlström Rosdhal.

– Jag vill lära mig äta rätt, ha roligt och träffa nya kompisar, säger Moa Hildingsson.

Svårt få hjälp via vården

Lägret som kallas Viktiga-jag drivs av en ideell förening, och det startades eftersom behovet av hjälp är stort. Barnen som kommer hit är i åldern 8-14 år och för dem är det svårt att att få hjälp via vården. Bara att få invägning kan ta upp emot sex månader, enligt föreningen.

– Barn och unga har ingenstans att vända sig. Det finns ett stort behov som vi hoppas att vi tillgodoser den här veckan, säger Elin Blomqvist, en av ledarna på lägret.

Under veckan blandas träning med matlagning och kostlära, men när lägret är slut kommer barnen inte att vägas.

– Detta är inget boot-camp utan det ska vara mycket skratt i kombination med bra mat och rörelse, säger Elin Blomqvist.

”Känner sig inte annorlunda”

För barnen som deltar underlättar det mycket att vara med andra som är i samma situation.

– Vi gör samma sak allihopa för samma grej, då känner man att alla gör likadant. Man känner sig inte annorlunda, säger Philip Borgkvist som också är på lägret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.