20 barn och ungdomar deltar i sommarkursen. Foto: Julia Maric

Nu utbildas nästa generations programmerare

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckor kan ungdomar mellan 9-15 år lära sig att programmera och koda på sommarkursen ”Summer Coders” i Helsingborg.

– Det är roligt, för man får lära sig något nytt under sommarlovet, säger Jouman Mansour.

Hon är nio år gammal och har precis skapat en digital hamburgare med hjälp av sina nya kunskaper. Tillsammans med 20 andra barn och ungdomar har hon i tre veckor gått en intensivkurs i tre olika programmeringsspråk.

Flera av de unga deltagarna berättar att de tror att kunskaperna kommer vara viktiga i framtiden. Foto: Julia Maric

Syftet med kursen är att göra enklare datakunskaper lätta och tillgängliga för alla.

– Alla har inte en dator hemma, alla har inte kunskaper kring programmering hemma. Det vi vill skapa är en aktivitet där barn kan träffas och få hjälp av duktiga mentorer, säger Calle Norling, initiativtagare till kursen.

Viktig kunskap för framtiden

Deltagarna lär sig grunderna inom HTML, CSS och JavaScript. De får också möjligheten att utveckla sina idéer i egna projekt.

– Vi försöker programmera ett spel där två personer ska hoppa på varandra. Det är väldigt kul, säger Elliot Farren.

Han berättar att de fått lära sig lite programmering i skolan, men att han ville gå sommarkursen för att fördjupa sina kunskaper. Flera av de unga deltagarna berättar att de tror att kunskaperna kommer vara viktiga i framtiden, när de blir vuxna.

– Det är bra att kunna sen och om jag lär mig något nytt blir mamma och pappa stolta över mig, säger Jouman Mansour.

Kursen ges med stöd från Helsingborg stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.