Åskådare attackerade Östersunds målvakt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Spelarföreningen: Spelarna själva ska kunna stoppa matcher

Publicerad

Om arbetsmiljön på fotbollsplanen känns otrygg ska spelarna kunna bli skyddsombud och därmed kunna stoppa matcher. Den frågan driver nu Spelarföreningen.

För intresseorganisationen Spelarföreningen, SFS, aktualiserades frågan om arbetsmiljön för spelare, tränare och funktionärer redan i augusti för ett år sedan. En åskådare sprang då in på planen och attackerade Östersunds målvakt i en match mot Jönköpings södra. Sedan dess har SFS och Unionen drivit frågan om att spelarna själva ska kunna bli skyddsombud och stoppa matcher om arbetsmiljön bedöms som otrygg.

– Klubbarna jobbar redan med säkerhet med polisen men man har egentligen aldrig involverat parterna som är direkt inblandade, tränarna och spelarna, säger Magnus Erlingsmark, generalsekreterare.

Huliganattacken på Olympia

Planstormningen på Olympia och attacken mot Jordan Larsson några månader senare blev ännu ett exempel på behovet av skyddsombud, enligt honom.

– Om man känner sig hotad som spelare ska man kunna uppmärksamma skyddsombudet och sedan får man lösa problemet, säger han.

Forfarande på diskussionsstadiet

Än så länge är finns inga skyddsombud bland spelarna, frågan är fortfarande på diskussionsstadiet. Men Magnus Erlingsmark är öppen för att även andra personer kan vara lämpliga ombud.

– Det kan finnas fler skyddsombud på en arena. Under pågående match kanske det inte ska vara en spelare utan någon annan som jobbar i föreningen som kan jobba aktivt med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet