Här plockas spökgarnet upp ur Öresund. Vid kranen syns Patrik Juhlin. Foto: HavsresanVisa alla (4)
Visa alla (4)

Spökgarn bärgas utanför Ven

Uppdaterad
Publicerad

Dykare bärgade idag ett fiskenät, så kallat spökgarn, på ett gammalt vrak utanför Landskrona. Nu varnar de också för att ohållbara bärgningsmetoder kan förstöra både vrak och bottnar.

När vi hänger med ut på Öresund under onsdagen blåser det rejält. Vi är på kurs mot en vrakplats söder om Ven där dykare nu ska bärga ett fiskenät som fastnat.

– Näten fortsätter att fånga en massa fisk som bara går helt till spillo, säger Kjell Andersson som koordinerar dagens insats som sker inom ramen för projektet Havsresan.

SE MER: Här är SVT Nyheter Helsingborgs inslag

Men det är inte bara djurlivet som kan drabbas av de gamla fiskenäten. De kan också vara farliga för dem som dyker kring de många vrakplatser som finns här.

– Vi har unika förhållanden här. Söder om Landskrona har vi i princip ingen skeppsmask vilket gör att vraken bevaras. Så vi har jättemånga fina vrak som ligger kvar på våra bottnar, säger Kjell Andersson.

Han har dykt efter spökgarn i över 30 år. Nu är han orolig över att ohållbara bärgningsmetoder förstör både bottnar och vraken. Han menar att många av projekten draggar efter spökgarnen och förstör natur- och kulturvärden på kuppen.

”Skickar ner en krok”

– Man skickar ner en krok som man sätter fast och sedan drar man vilket gör att man kan dra sönder oerhört mycket. Man ska inte dragga. Först måste man dokumentera hur det ser ut. Sedan plockar man nätet med dykare, man ska göra det skonsamt, säger Kjell Andersson.

Havs- och vattenmyndigheten är delaktig i flera pågående projekt för att samla in och lokalisera spökgarn, bland annat genom finansiering och rådgivning. De räknar med att minst 100 mil fiskande spökgarn finns bara i Östersjön och fångar in minst 200-300 ton torsk årligen.

SVT har utan framgång sökt någon på myndigheten som kan kommentera draggning som metod vid bärgning av spökgarn.

Svåra väderförhållanden under onsdagen gjorde att det tog längre tid än beräknat att få upp garnet utanför Ven, men det gick till slut. Och det finns fler.

– Vi ska ta upp ytterligare ett här utanför Landskrona, säger Kjell Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer