Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet gör ett uppehåll i sommar, men förhoppningen är att det blir fler promenader i höst. Följ med på en av språkpromenaderna i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Språkpromenader bidrar till integration i Svalöv: ”Inte bara ett sätt att träna på språket”

Publicerad

Under våren anordnar Svalövs kommun språkpromenader för den som vill knyta nya kontakter, komma ut i naturen och samtidigt träna på att prata svenska. Idén väcktes efter samtal med nya invånare, där många efterfrågade både fler språkhöjande insatser och fysiska aktiviteter.

Bakom initiativet står projektledaren Madeleine Carlestam, som jobbar med att erbjuda tidiga sociala insatser för nyanlända. Promenaderna är tänkta som ett komplement till den språkundervisning som erbjuds genom SFI, och idén är att de även ska fungera som en mötesplats.

– Det är inte bara ett sätt att träna på språket, utan också en möjlighet till sociala kontaktytor, säger Madeleine Carlestam.

Deltagaren Simon, som bor i Sverige sedan ett år tillbaka, har lärt känna flera nya personer på promenaderna.

– Jag får träffa människor jag inte träffat innan och interagera med dem, säger han.

”Stor vilja och ambition”

Språkpromenaderna är en del av ett större projekt, där fler aktiviteter ingår. Enligt Madeleine Carlestam fortsätter man att leta efter olika sätt att bidra med stöd till nya invånare.

– Jag tycker att det finns en stor vilja och ambition att skapa den här typen av aktiviteter. Jag tror också på samtal med kommuninvånarna, där man undersöker vad de efterfrågar och att det är där man måste börja.

Hoppas på fortsättning till hösten

Promenaderna fortsätter att hållas till mitten av juni och är öppna för alla – även lokala politiker och tjänstepersoner på kommunen finns med bland deltagarna.

– Hittills har det varit ett bra gensvar, vi har varit ett 20-tal som har träffats och promenerat. Förhoppningen är att det kommer fortsätta till hösten, beroende på vilket intresse som finns, säger Madeleine Carlestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.