En man åtalas nu för brott mot griftefriden för att ha flyttat på sin mors döda kropp. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Flyttade sin mors döda kropp – bytte mot kista med sand

Uppdaterad
Publicerad

En man i nordvästra Skåne hade en privat avskedsceremoni av sin mor i sitt hem. När begravningsentreprenörerna sedan hämtade kistan upptäckte de att den var fylld med sandsäckar. Nu åtalas mannen för brott mot griftefriden för att ha flyttat på kroppen.

Det var i mars i år som en begravningsbyrå körde kistan med den döda kvinnans kropp till sonen som skulle ta ett sista farväl av sin mor i hemmet i nordvästra Skåne.

Kistan lastades sedan tillbaka i begravningsbilen, men på väg tillbaka stannade begravningsentreprenörerna för att kontrollera kistan och gjorde då en märklig upptäckt. Där låg ingen kropp, utan säckar med sand som vägde ungefär lika mycket som den döda.

Polis kallades till platsen och på baksidan av mannens bostad hittas en identisk kista där liket låg.

”Får inte flytta en kropp”

Nu åtalas mannen vid Helsingborgs tingsrätt för brott mot griftefriden. Om mannen flyttat på kvinnan från ena kistan till den andra, eller bytt ut kistorna är inte helt klarlagt.

– Oavsett om han flyttat på kroppen mellan kistorna eller om han bytt ut kistan menar jag att det är straffbart. Man får inte flytta en kropp, säger Anders Månsson, kammaråklagare.

Ville uppfylla moderns önskan

Mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Han har förklarat att det handlade om att han inte hittat någon lämplig kyrkogård att begrava sin mor på och att han kände sig stressad över att lösa situationen.

Han kom då på idén för att vinna tid för att hitta en begravningsplats som skulle uppfylla moderns önskemål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.