Bråkiga scener efter HIF:s förlustmatch

Uppdaterad
Publicerad

Det är stökigt och bråkigt efter söndagens fotbollsmatch mellan Helsingborg och Halmstad. Ett stort antal huliganer är kvar på Olympia både inne på och utanför arenan.

– Det går inte så bra. Supportrar har gjort flera rusningar mot polisen. De kastar saker på poliserna. Vi har minst ett tjugotal polispatruller på plats, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral till SVT Nyheter Helsingborg.

Även ambulans kallades till platsen.

Huliganattacken på Olympia
Foto: Bildbyrån

SVT Nyheter Helsingborgs utsända har fått ta skydd med många andra inne på Olympia.

– Det har varit en spänd stämning hela dagen. När 2-1-målet kom var det förtvivlat. Folk sprang redan då ut ur arenan. Många människor grät och samtidigt öppnade sig faktiskt himlen och det började regna, säger SVT:s reporter Felicia Frithiof.

Får ta skydd mot stenkastning

Personal på plats har fått sätta sig i säkerhet inomhus och har ombetts ta av sig sina västar.

– Utanför fönstret såg vi svartklädda personer som kom efter. Vi är många som har fått sätta oss i säkerhet en stund, säger Felicia Frithiof.

Det finns uppgifter om att det kastas stenar och andra föremål mot polisen.

– Det är för tidigt att säga om någon har skadats eller gripits, säger Fredrik Bratt.

Enligt polisen dröjer det supportrar kvar både inne på och utanför arenan.

Det kastas även sten mot ordningsvakter utanför Olympia.

Stöket fortsätter på stan

Strax efter klockan fyra på söndagen började supportrar och folk lämna arenan.

– Oroligheterna fortsätter. Nu drar sig supportrar bort från arenan och ner mot Kärnanparken och stan, säger Fredrik Bratt, på polisens ledningscentral.

Vid 17-tiden hade han inga uppgifter om några gripande eller omhändertagande. Men däremot kommer flera anmälningar att skrivas om våldsamt upplopp och brott mot ordningslagen. Polisen kan inte utesluta att det kommer blir fler brott. I nuläget är det känt att två polisen har fått handskador.

Kommunalråd: ”Fullständigt oacceptabelt”

Helsingborgs kommunalråd Peter Danielsson (M) fördömer eftermiddagens bråk.

– Det är fullständigt oacceptabelt och hör inte hemma på en fotbollsmatch. Det är verkligen tråkigt att det här händer i Helsingborg. Det är en fråga som vi jobbat länge med. Det finns inga enkla lösningar för då hade vi gjort det. Det handlar både om att jobba kortsiktigt, till exempel med avstängningar, men också långsiktigt, tillsammans med ungdomar och skolor, säger Peter Danielsson (M) till SVT Nyheter Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet