Kopparstöld stoppade tågen mellan Ängelholm och Förslöv

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen blev det stopp i tågtrafiken mellan Ängelholm och Förslöv. Orsaken var kopparstöld.

Inga tåg kunde köra sträckan mellan Ängelholm och Förslöv under flera timmar på måndagen. Resenärer hänvisades till ersättningsbussar mellan Helsingborg och Båstad.

Det var upp emot 250 meter kopparkabel som stulits i höjd med Barkåkra station. En sträcka på fem kilometer kontrollerades för att se omfattningen av stölden. Utan dessa jordkablar riskerar anläggningen att bli strömförande när tågen trafikerar.

– När det är så torrt i marken blir ju dessutom brandrisken överhängande, konstaterar Angelika Knutsson på Trafikverkets pressavdelning.

Livsfarligt att ta dessa

Arbetet med att installera tog flera timmar och först strax innan 14 kunde trafiken släppas på igen. Det var vid halv nio på morgonen som Trafikverket upptäckte stölden.

– Personerna som tagit dessa har gått längs med rälsen och man ska vara medveten om att det är livsfarligt att ta dessa, de kan vara strömförande, säger Ola Malmberg som är projektledare vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.