Conny Andersson, ansvarig för frivilligskolan inom hemvärnet. Foto: SVT

Rekordstort intresse för hemvärnet – kraftig ökning i Skåne

Publicerad

Intresset för att gå med i hemvärnet är större än på mycket länge. I Skåne har antalet ansökningar ökat med 20-25 procent på ett år, enligt hemvärnet.

På Revingehed utanför Lund pågår just nu en militär grundutbildning. Dit har personer sökt sig som valt att ta sikte på hemvärnet – något som för tillfället många gör.

Enligt hemvärnet är intresset det största på närmare 30 år.

– Jag tror att folk vill göra en insats. Antingen vill de göra den rent militärt eller civilt, men framför allt är det en insats folk vill göra, säger Conny Andersson, ansvarig för frivilligskolan inom hemvärnet.

En av de som gått den 14 dagar långa utbildningen är Johan Svensson från Bjuv.

– Det är en intressant utmaning, jag har alltid tittat åt det militära och tyckte det kunde varit intressant att prova på, säger han.

Kriser och katastrofer gör att fler går med

En av anledningarna till att allt fler vill gå med i hemvärnet, tror Conny Andersson, beror på händelser i Sverige och omvärlden.

– Skogsbränderna just nu är ett sådant exempel. Dessutom såg vi ju en ökning när vi hade fågelepidemin i Helsingborg och vi har haft oljesanering längs stränderna, säger han.

Dessutom tror han att de omfattande skogsbränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland kan få fler att ansluta sig till hemvärnet.

– Jag tror att vi kommer se en ökning i de län där bränderna härjar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer