Den senaste tidens kyla och halka har lett till många olyckor i Skåne med långtradare inblandade.
Det finns flera anledningar till det. Däcken på lastbilarna är en, utländska förares ovana vid det nordiska klimatet en annan. Men den alltmer stressade arbetsmiljön för långtradarchaufförerna är ett tungt skäl. Det anser både polisen och Transportfacket.
Båda pekar på den uppskruvade konkurrensen inom åkeribranschen.
– Branschen är så pass pressad idag att man inte sänker hastigheten. Lastbil med släp får köra 80 kilometer i timmen men har kapacitet att köra i 90. Förarna tycker sig inte alltid ha råd att anpassa sitt körsätt till rådande underlag, säger trafikpolis Farid Umeflod vid Helsingborgspolisen.
Transports regionala skyddsombud Jonas Persson håller med.
– Kunderna ställer krav på att lastbilarna ska vara snabbt framme. Klimatet i branschen har hårdnat, konkurrensen är knivskarp. Vi har medlemmar hos oss, förare som säger att de känner sig stressade, säger han.
För lite sömn säkerhetsrisk
Att köra för fort kan bli en konsekvens av stressen. En annan är att förare tummar på reglerna för raster och vila. När polisen gör kontroller upptäcker man ibland att förare försöker maskera att man har kört för länge.
– Ibland är det lindrigare avsteg men ibland är det riktigt allvarligt, säger Farid Umeflod.
– Förarna får inte alltid sova tillräckligt mycket och det kan förstås påverka trafiksäkerheten, säger Jonas Persson.
En annan faktor som pekas ut är däcken. Det finns en svensk däcklag från 2013 som säger att lastbilar måste ha vinterdäck på hjulparet vid drivaxeln när det är vinterklimat.
”Lagen för vek”
Motormännens säkerhetsexpert Carl Zeidlitz är kritisk till lagen.
– Den svenska lagstiftningen är för vek. I Norge krävs exempelvis vinterdäck på alla axlar, även de som inte är en drivaxel.
Carl Zeidlitz säger att problemet inte minst blir kännbart när det gäller så kallade EU-trailers, där det finns en kort dragbil med två axlar och en lång trailer.
– Det kan ge dålig stabilitet i halka. Trailern trycker på om det blir sladd och då kan ekipaget slå ihop som en fällkniv.
Vill ha fler trafikpoliser
Polisen gör regelbundet trafikkontroller. Då tittar man även på däcken. Men när det gäller olyckor kontrolleras däcken enligt Peter Lagerström vid trafikpolisen vid region Syd bara vid olyckor om man direkt misstänker att lastbilen kör på sommardäck eller när det är en svår olycka med dödsfall.
– Det behövs fler polisen på vägarna, tycker Jonas Persson.
Farid Umeflod håller med.
– Men antalet trafikpolisen har snarare minskat de senaste åren, säger han.