Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska staden bli renare. I videon får du höra Amir Jawad (L), ordförande för miljönämnden i Helsingborg, berätta om vad styret har föreslagit. Foto: Teresia Loive/SVT och Jonny Magnusson/privat

Styret i Helsingborg vill städa upp under ytan

Publicerad

Städningen av Oceanhamnen i Helsingborg har tidigare till stor del skötts utav dykarföreningen, men ett nytt förslag innebär ett utökat ansvar från Helsingborgs Stads sida.

– Vi har tidigare bidragit med att hantera delar av avfallet, men med det här förslaget ger vi mer pengar för att göra ett mer omfattande städarbete, säger Amir Jawad (L), ordförande för miljönämnden i Helsingborg.

Det nya förslaget är en del av ett miljö- och klimatpaket. Marinstädning tillsammans med minskat matsvinn och utökade gröna uterum på skolgårdytor är en del av förslaget som kommer att landa på omkring en miljon kronor. Förslaget för hamnstädningen kommer ligger på 300 000 kronor.

– Det allra viktigaste är att folk slutar slänga skräp i havet, det är det jag och många andra vill, säger han.

”Det räcker inte”

Sofia Kamlund är kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg. Enligt henne är alla gröna förslag bra, men ställer sig ändå kritisk till marinstädningen.

– I det stora hela är det ett otillräckligt förslag, det man behöver göra i Helsingborg är att få ner bilismen, säger hon.

I videon får du höra varför de har tagit fram förslaget, vad det kan innebära och kritiken mot förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.