Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SM i biljardgrenen carambole avgjordes i Helsingborg i helgen. Foto: Knut Bonde/SVT

Svenska mästare i carambole korades i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

De bästa inom biljardgrenen carambole drabbades samman i Helsingborg under helgen. Vänner och bekanta träffades – verksamma inom en sport på frammarsch.

– Nivån på SM är väldigt hög och spelare som hållit på länge blir bättre, säger Torbjörn Blomdahl.

Carambole är en form av biljard utan hål och med endast tre bollar. Mästerskapet i Helsingborg handlade om trevallars carambole, där det handlar om att med sin boll träffa de andra, samt minst tre kanter på biljardbordet.

Segraren blev Michael Nilsson från Staffanstorp, som oväntat nog kammade hem flest poäng och blev mästare i kavaj – utan att ställas mot flerfaldiga världsmästaren Torbjörn Blomdahl.

– Jag är snart 52 år gammal och känner att jag blir bättre och bättre. Så det är en fantastisk sport på det viset, säger Michael Nilsson.

Stor sport i andra länder

Torbjörn Blomdahl, som istället satsade på en andraplats, är ändå glad att sporten växer i Sverige.

– Det har öppnats en del nya klubbar och mer folk som spelar. Nivån på SM är väldigt hög så att spelare som hållit på väldigt länge blir bättre. Det blir svårare och svårare, säger han.

I andra delar av världen är biljarden däremot bland de större.

– I Sydamerika, Korea, Vietnam, Turkiet är sporten jättestor. I Korea är det bara fotboll och baseboll är större än biljard. Det är som att komma hem på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.