Sveriges första obemannade närbutik

Publicerad

Kunderna släpps in med hjälp av mobilen – dygnet runt.

Nu går det att handla dygnet runt i lilla Viken. Byn har fått Sveriges första näraffär, en butik där allt – från dörrlåset till betalningen – styrs med en app.

– Det fungerade nog lättare än förväntat, säger premiärkunden Martin Haase som bland annat fick med sig lite mejerivaror hem.

– Det är många som är intresserade och jag har ett hundratal anmälda redan, som är lite pionjärer och vill vara med och testa, säger butiksinnovatören Robert Ilijason.

Stort intresse

Det började med en barnmatsburk som for i golvet och en lång bilfärd med en skrikande bebis.

– Och en panik som bara ökade hela tiden och jag tänkte att jag måste hitta en lösning för att få tag på varor närmare. Så då började jag fundera: hur kan jag använda modern teknik för att helt enkelt göra detta möjligt? berättar Robert Ilijason.

Med kameraövervakning istället för personal blir det billigt att driva butik, även sena timmar. Liknande modeller finns i dag på gym och bibliotek, men Robert Ilijason utvecklade ett helt eget koncept, som redan väckt stort intresse.

– Jag har redan blivit kontaktad av många lanthandlare och oberoende handlare som är intresserade av det här. Just här finns det ingen personal alls, även om tekniken kanske framför allt är tänkt för butiker som vill utöka sin servicegrad.

Litar på kunderna

Ladda hem en app, bli medlem, scanna dina varor med mobilen, tryck på ”betala” – och gå hem och laga middag. En månadsfaktura kommer hem i brevlådan.

Men det här bygger ju på att du litar på dina kunder otroligt mycket?

– Ja, det gör jag. Jag är lite naiv där och har börjat med så lite säkerhet som jag över huvud taget kan, sen får jag se om det räcker, säger Robert Ilijason.

Vad är de största fördelarna med att handla så här, tycker du?

– Det är väl att det är snabbt och enkelt, tror jag. Ingen kör och sen är det öppettiderna som är absolut det bästa, säger kunden Martin Haase.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.