Foto: Bildbyrån.

Kampsportseliten kommer till Helsingborg

Publicerad

Under en vecka i februari nästa år kommer två mästerskap i taekwondo för första gången till Sverige. Bakom arrangemanget ligger Helsingborgs egna klubb och för deltagarna är det vägen mot olympiska spelen.

Presidents cup och Helsingborg open är de två taekwondo tävlingarna som ska locka sportens internationella elit till Helsingborg nästa år.

Dragplåstret väntas vara den andra av de två tävlingarna, Helsingborg open, eftersom den påverkar världsrankingen.

– Det är så man tar ut landslag så det är ju jätteviktigt för de som vill kvala och vara med i framtida OS. Det är första gången vi har en sådan tävling i Sverige så det känns fantastiskt, säger Pernilla Farmakas som är tävlingsgeneral från Helsingborgsklubben Tian Dao.

Klubben har själv fixat mästerskapen

Det är just tack vare Tian Dao som tävlingarna har Sverigepremiär. Klubben har själv kämpat för att få arrangera tävlingarna, utan finansiellt stöd från Svenska Taekwondoförbundet.

– Alla engagerade i klubben får hjälpas åt och andra klubbar kommer hjälpa till med volontärer för att få ihop det, säger Pernilla Farmakas.

Talangerna finns i Helsingborg

Helsingborgsklubben sitter själv på några av Sveriges största talanger. Erik Farmakas, 16, och Felizia Ivanov, 13, tävlar båda i landslaget och topprankade i sina viktklasser.

Om inte de lokala stjärnorna skulle locka helsingborgarna till tävlingarna, beskriver Pernilla Farmakas sporten som publikvänlig.

– Det är mycket action och sen fungerar det som ett utslagningsträd, förlorar man åker man ut och vinner man går man vidare. Så varje match är viktig.

Tävlingarna pågår mellan 18 och 23 februari nästa år och arrangörerna hoppas på en cirka 2500 deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.