Till salu: Helsingborgs energibolag Öresundskraft

Publicerad

Helsingborgs stad har nu inlett ett arbete för att sälja Öresundskraft. Blir affären av kan kommunen håva in miljarder – som kanske placeras i en stiftelse.

Helsingborgs stad äger 11 bolag, helt eller delvis. Öresundskraft har de senaste åren gett sin ägare en årlig avkastning på runt 117 miljoner kronor om året, pengar som politikerna har pytsat ut till olika verksamheter.

Nu har kommunen enligt ett pressmeddelande inlett ett arbete för att sälja energibolaget.

Sänkt nätavgift

Orsaken är kommande omställningar inom elmarknaden, inte minst de sänkta nätavgifterna som införs 2020.

Det innebär sänkta nätkostnader för konsumenterna – och lägre intäkter för energibolagen.

– Vi bedömer att vi i framtiden inte kan få samma avkastning som idag, säger stadens ekonomidirektör Ulf Krabisch till SVT Nyheter.

Miljardaffär för staden

Och han tror att det finns ett intresse.

– En ny ägare kan agera friare på elmarknaden än ett kommunägt bolag vars verksamhet begränsas av lagar, till exempel får Öresundskraft inte verka utanför Helsingborg. Dessutom är det ett helt fossilfritt företag.

Blir det affär av kan Helsingborgs stad tjäna många miljarder, enligt Ulf Krabisch.

– Vi har presenterat en plan på att lägga miljarderna i en stiftelse med årlig avkastning. Pengarna kommer att räcka många år framåt och även fortsättningsvis kunna fördelas av politikerna, till exempel till vård, skola och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer