Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra Tomas Tamilinas vad som förvånat honom mest och hur han höll motivationen uppe att städa alla Landskronas gator. Foto: Teresia Loive/SVT

Tomas har städat alla Landskronas gator: ”Räknat allt jag plockat”

Uppdaterad
Publicerad

Kondomer, golfbollar och bildelar. Gata för gata har han gått och plockat vartenda skräp han hittat. Landskrona kommun har nu gett ett pris till gatstädaren Tomas Tamilinas för hans insats.

Priset han fick från kommunen var ett diplom, en skräpplockare i förgyllt guld och presentkort, något även HD har rapporterat om.

Över 330 000 skräpbitar har han hittat och drygt 500 timmar har det tagit att städa alla Landskronas gator. Han påbörjade sitt skräpplockande i januari och blev klar i november. Det som han hittat mest av är fimpar och snus.

– Jag har fört lite statistik på var det har varit som mest skräp och även räknat allt jag plockat, säger Tomas Tamilinas.

Det hela började för att hans sambo tyckte att han skulle gå ut mer i naturen eftersom han jobbar hemifrån. För att få motivationen att göra det kom han på idén.

– Nästa år får det bli något annat, det kommer nog inte vara att plocka skräp i alla fall, säger han.

I videon får du höra honom vad som förvånat honom mest och hur han höll motivationen uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.