Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fick jobb 30 mil från hemmet – utan traktamente

Publicerad

En man från Dalsland anställdes för tre år sedan av ett bemanningsföretag i Lund och fick jobb på en plåtslagarfirma i Kvidinge. Men trots att företaget låg mer än 30 mil från mannens hem och drygt sex mil från arbetsgivaren i Lund fick inte mannen något traktamente.

Nu tar fackförbundet Byggnads fallet till Arbetsdomstolen.

Med anledning av pendlingsavståndet så fick mannen under drygt fyra månader hyra in sig i en campingstuga i Örkelljunga. Han fick stå för allting själv, utan något traktamente.

– Han måste ha boende. Han kan ju inte pendla upp till Dalsland varje dag, säger Timo Anttila ombudsman på Byggnads.

Facket sade ifrån och menade att mannen absolut skulle ha rätt till traktamente. I bemanningsavtalet, ett slags kollektivavtal, står det enligt Byggnads att man går efter Skatteverkets regler om traktamente. Enligt de reglerna har man rätt till traktamente ifall avståndet till arbetsplatsen är längre än 50 kilometer och man behöver övernatta.

Bemanningsföretaget protesterar

Men något sådant avtal finns inte enligt Magnus Nordholm, vd och platschef för bemanningsföretaget. Enligt honom säger avtalet 75 kilometer.

– Det står ingenstans att det är 75 kilometer heller, säger Timo Anttila.

Till företagets kontor i Lund är det 61 kilometer. Till Helsingborg är det inte mer än drygt två mil, något som enligt Magnus Nordholm är av betydelse i fallet.

– Han hade bostad i Helsingborg när han fick jobbet. När han är på jobbet så visar det sig att han plötsligt inte har det. Vi följer ju kollektivavtalet till punkt och pricka, säger han och tillägger att de inte hade anställt mannen om han inte hade bott i närheten av arbetsplatsen.

Timo Anttila säger å sin sida att förhållandet var det motsatta, att företaget sagt att de skulle ordna bostad åt honom i Helsingborg.

Fall för Arbetsdomstolen

Byggnads har gått vidare och stämt företaget på nära 128.000 kronor i Arbetsdomstolen som nu har att ta ställning till om plåtslagaren har rätt till ersättning eller inte. Byggnads hoppas att en eventuell fällande dom skulle innebära att Skatteverkets regler för traktamente blir gängse i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.