Fiskdöden i Råån drabbade framför allt havsöringarna. Foto: Patrik Bjurenstål/Rååns fiskevårdsområde

Tre års fiskedöd i Råån – nu trappas jakten på utsläppen upp

Uppdaterad
Publicerad

Det är utsläpp av organiskt material som ligger bakom den återkommande fiskdöden i Råån. Hittills har källorna inte kunnat spåras. Men nu trappas jakten upp.

Sommar. Varmt vatten i Råån och låg vattennivå.

Om det då kommer regn och det samtidigt finns utsläpp av organiskt material i dagvattenledningarna kan resultatet bli förödande för fiskarna i ån.

Syrehalten sjunker och fiskarna kvävs till döds.

Döda fiskar i vattenytan

– Det är verkligen jättetråkigt, säger Martin Sommar, sakkunnig i Rååns Fiskevårdsområde, som sett det här hända upprepade gånger – döda fiskar som flyter i vattenytan. Eller har sjunkit ner till bottnen. Det kan handla om hundratals.

– Öringarna är mest känsliga när syrehalten minskar på grund av utsläpp, de drabbas först. Men även mört, abborre och gädda påverkas.

NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, har i flera somrar försökt hitta orsaken till fiskedöden i Råån. Man har kommit fram till att den beror på att det släpps ut organiskt material i dagvattenledningarna.

Men nu trappas jakten på utsläppen upp. En särskild provtagare med 24 olika flaskor finns nu i en dagvattenbrunn och tar konstant prover.

– Vi hoppas kunna hitta något den här gången, säger Lotta Wallin.

Som att hitta en nål i en höstack

Men ingen vet varifrån det organiska materialet kommer. Det är inget konstant utsläpp utan händer då och då.

– Ibland är det höga halter i dagvattenrören, ibland ingenting alls. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Lotta Wallin, gruppchef på NSVA:s miljöavdelning.

Utsläppen kanske pågår i några minuter, när det upptäcks är källan borta. Det enda som är klart är att den enligt Lotta Wallin finns någonstans på Ättekulla industriområde, där flera företag hanterar organiskt material.

– Vi har undersökt alla rör men hittar i alla fall ingen läcka, säger Lotta Wallin.

Såhär rapporterade vi förra sommaren efter att döda fiskar återigen hittats i ån:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.