Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nybyggnation i klassisk stil, det vill borgerliga styret i Helsingborgs stad se mer av. Men vad är egentligen klassisk stil? Hör Mats Hultman, universitetslektor på LTH, i videon. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Tre frågor om arkitektur – därför trendar klassisk stil

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg och Malmö vill politiker se mer variation bland fasaderna och fler byggnader i klassisk stil. Universitetslektorn Mats Hultman i Lund benar ut varför klassisk stil är på tapeten.

Enligt en undersökning av Kulturnyheterna/Novus svarar 44 procent att de i hög utsträckning hade velat se mer klassisk stil på nybyggnationer.

Undersökningen används som stöd i budgeten från det borgerliga styret i Helsingborgs stad, då politikerna lyfter fram sin vilja att bygga mer i klassisk stil. 

– Detta är en trend nu och det har kommit politiska utspel från både höger och vänster, säger universitetslektorn Mats Hultman på Institutionen för arkitektur och byggd miljö på Lunds universitet.

Fyra av tio vill ha byggnader i klassisk stil

Att vilja bygga mer i en viss stil för att ge mer variation i stadens arkitektur tror inte Mats Hultman på. Han tror att orsaken till att nybyggnationer liknar varandra i städer är byggprojektens storlek idag.

– Byggbolag har byggt upp en produktionsapparat som passar bäst för att bygga hela kvarter på en gång. Och då blir det väldigt tråkigt, säger Mats Hultman.

Hör i Mats Hultman förklara klassisk stil i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.