Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yrkeshögskolan är en snabb väg ut i arbete, hör Jessica Skantze projektledare på Helsingborgs stad berätta i videon om vilka utbildningar i nordvästra Skåne som just nu garanterar jobb. Foto: SVT

Tre frågor om: Yrkeshögskolan

Publicerad

Till Helsingborg kommer tre nya yrkeshögskoleutbildningar till hösten i år. Totalt har hela Skåne i år fått fler utbildningsplatser beviljade än förra året, något som gynnar det lokala arbetslivet.

De nya utbildningarna är en utbildning till IOT-projektör inom trådlösa nät, processoperatör inom livsmedel och utbildning till optikerassistent.

Det som avgör om en yrkeshögskoleutbildning blir beviljad är hur engagerat arbetslivet är, hur stort rekryteringsbehovet är och hur många företag som kan ta emot studerande på praktik.

Yrkeshögskolor bidrar till lokal tillväxt

Totalt finns 40 yrkeshögskoleutbildningar i nordvästra Skåne, bland annat utbildning till webbutvecklare, VVS-ingenjör och trafiklärare.

– Vi vet att företag idag har jättesvårt att rekrytera och sju av tio företag anger kompetensbrist som det största tillväxthindret. Att bibehålla och öka utbildningsplatser på yrkeshögskolan är ett sätt att bidra till den lokala tillväxten, säger Jessica Skantze.

Hör Jessica Skantze berätta om yrkeshögskolan i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.