Trippelmördaren får inte vara juridiskt ombud

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Södertäljeligan får inte använda mannen som dömdes för ett trippelmord utanför Klippan som juridiskt ombud. Det har förvaltningsrätten slagit fast i en dom.

Ligaledaren avtjänar sitt långa fängelsestraff på Kumlaanstalten. Han har en tvist med Kriminalvården om han ska få ha telefonkontakt med sin far eller inte. I den tvisten vill han använda en 42-årig man som själv sitter på Kumla som juridiskt ombud. Mannen är dömd till livstids fängelse för att kallblodigt ha mördat tre personer utanför Klippan år 2000.

2017 omvandlades livstidsstraffet till fängelse i 30 år. Han kan bli villkorligt frigiven tidigast i september nästa år.

Läst juridik

Under sin tid i fängelse har mannen läst flera juridiska utbildningar och han har de formella kunskaper som krävs för att verka som juridiskt ombud. Men Kriminalvården avvisade honom. I sitt beslut skriver man att 42-åringen avtjänar ett mycket långt fängelsestraff för att ha dödat tre personer. Det återstår mer än ett år tills han tidigast kan bli frigiven.

– Den allvarliga brottsligheten visar på bristande redbarhet och straffet har ännu inte avtjänats i sin helhet, skriver Kriminalvården som skäl.

Varit ombud redan

42-åringen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Han menar att det faktum att han är dömd inte räcker för att han ska avvisas. Brottet begicks för 19 år sedan och under tiden har han skött sig och visat redbarhet. Han har dessutom fungerat som juridiskt ombud i många andra fall och har då fått betalt av rättsväsendet.

Men Förvaltningsrätten ger Kriminalvården rätt. Med tanke på de allvarliga brotten han är dömd för och eftersom han fortfarande sitter i fängelse så är han inte lämplig som juridiskt ombud. Att han fungerat som sådant i andra fall saknar betydelse, menar rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.