Daniel Sallroth, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Lanskrona, ser – trots den höga arbetslösheten – tecken på att det ljusnar.

Trots starka tillväxten – 14 procent fortfarande arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Många siffror pekar uppåt för Landskrona. Men ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög: 17 procent.

– Vi har kommit en god bit på väg, men vi har långt kvar, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Landskrona har en historia av hög arbetslöshet. Flera tusen invånare förlorade jobben i och med varvets nedläggning under tidigt 1980-tal. Flera hundra jobb försvann även tidigare från kommunen med textilindustrins kris under det sena 1970-talet.

Men de senaste åren har trenden vänt. Befolkningen ökar, allt fler kommer i arbete och företagen blir fler.

Landskrona på tillväxt

Skånetopp i arbetslöshet

Trots det är fortfarande 14 procent av arbetskraften i Landskrona utan arbete. På Arbetsförmedlingen i Landskrona ser man siffrorna med bakgrund av Landskronas historia.

– Det har tagit tid att ställa om efter varvsindustrin. Utbildningsnivån är lägre här. En hel del är utlandsfödda, och där har man en längre väg in på arbetsmarknaden. Därtill har befolkningen ökat de senaste 20 åren, säger Daniel Sallroth.

– Sedan finns det ett glapp mellan vad företagen söker och vad de arbetslösa har för erfarenhet och utbildning.

Läs mer: Det krävs kontakter för att få jobb och bostad

Från kommunledningens sida, liksom Arbetsförmedlingens, vill man framhålla att siffrorna faktiskt blivit bättre. Ungdomsarbetslösheten har på fem år sjunkit från skyhöga 30 procent för fem år sedan till 20 procent 2016.

”Omöjligt få jobb utan gymnasieexamen”

Men trots att arbetsmarknadsläget för unga ljusnat något så kvarstår en stor utmaning: En av tre elever i Landskrona lämnade förra läsåret gymnasiet utan fullständigt betyg.

Siffrorna är allvarliga, anser Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

– Att få ett jobb, utan slutförd gymnasieutbildning, är i dagens samhälle i princip omöjligt. Vi jobbar hårt på detta och har nått ganska långt redan med att få ned siffrorna, men vi har en bra bit kvar. Vi har gjort ett arbete med grundskolan, nu går vi vidare med gymnasieskolan, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona på tillväxt

Mer i ämnet