Två män döms till fängelse efter knivrån

Publicerad

Beväpnade med kniv försökte de två unga männen råna två olika personer i Helsingborgstrakten. Vid andra försöket lyckades de. Nu döms de till fängelse.

Det var i november som de två männen, 22 respektive 19 år gamla, begav sig ut på stan med varsin kniv. Mitt på dagen mötte de en man som var på väg hem från stan.

22-åringen går fram till den äldre mannen och visar sin kniv. Han säger till den äldre mannen att han blir rånad. Den äldre mannen visar uppgivet att han bara har mat i sin väska. Då lämnar de honom i fred.

Något senare upprepar 22-åringen samma tillvägagångssätt mot en man som just tagit ut pengar ur en bankomat. Bakom mannen står 19-åringen. Offret lämnar över pengarna till 22-åringen, varpå han springer från platsen med 19-åringen.

Var knivbeväpnade

När de två männen grips hittar polisen förutom knivarna en bit cannabis i 22-åringens ficka. Urinprov visar dessutom att båda männen varit påverkade av amfetamin.

22-åringen, som av tingsrätten upplevs som den drivande i rånandet, döms nu till 1 år och 8 månader i fängelse för rån, försök till rån och ringa narkotikabrott.

19-åringen som tidigare är ostraffad döms till 3 månaders fängelse och skyddstillsyn. De båda ska dessutom betala skadestånd på totalt 24 000 kronor till de båda rånoffren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.