Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett efter en olycka strax öster om Ängelholm under tisdagsmorgonen. Foto: Adam Johansson

Räddningstjänsten om dödsolyckan i Ängelholm: ”Det är en traumatisk händelse som berör”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dött  i samband med en arbetsplatsolycka i Ängelholm. Det var under en rengöring av en tank som giftig gas bildades. I samband med räddningsinsatsen skadades även sex brandmän som fick föras till sjukhus.

De döda är två män i 40-årsåldern.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Tre räddningstjänster åkte dit först och påbörjade livräddning, säger Emma Nordwall, förbundsdirektör nordvästra Skånes räddningstjänst.

Det var strax efter sjutiden som polis och räddningstjänst larmades till företaget Omni Polymers i Ängelholm efter larm om att två personer kollapsat inuti en tank.

– Det är i samband med rengöring av tankar som detta har hänt. Det har varit slamprodukter och det har bildats rötgas, bland annat svavelväte i en koncentrerad form, säger Patric Fors, informatör vid polisen i region Syd.

Männen fördes till sjukhuset med livshotande skador men deras liv gick inte att rädda.

Sex brandmän till sjukhus

Enligt Giftinformationscentralen kan svavelväte blockera andningen. Inandning kan snabbt leda till medvetslöshet, andningsstillestånd och hjärtarytmier och medför hög risk för dödsfall. Det är oklart hur höga koncentrationerna varit i det här fallet.

– Vi gjorde en riskbedömning av gashalterna och vår personal hade andningsmasker. Men halterna blev högre än vi trott. Då fick de backa men flera började må dåligt, säger insatsledare Ola Morin.

Specialutrustning från Höganäs användes under räddningsarbetet och insatsen avslutades vid 11-tiden. Totalt fördes sex brandmän till sjukhus för observation.

– De fyra brandmän som vårdas i Ängelholm mår bra. Det gör även de andra två som fördes till Helsingborgs lasarett. Vi sätter in krisstöd till våra anställda, säger Lars Scotte, räddningschef Höganäs.

”Djupt bedrövad”

Arbetsplatsolyckan inträffade på plasttillverkaren Omni Polymers.

– Jag är djupt bedrövad över den tragiska händelse som inträffade i morse på vår fabrik i Ängelholm. Våra tankar går till anhöriga och kollegor i denna svåra stund, säger Josef Tapper, vd Omni Polymers i ett pressmeddelande.

Polisen ska nu genomföra en teknisk undersökning.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, utredningen leds av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Så här rapporterade vi initialt om händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Johansson

Fakta/Svavelväte

  • Svavelväte är en färglös, mycket giftig gas. Gasen är lika giftig och farlig som vätecyanid. Gasens starka lukt märks redan vid halter på 0,02 ppm (miljondelar) och är irriterande redan vid mycket små halter.
  • Men giftigheten är lömsk eftersom exponering för svavelväte snabbt avtrubbar luktsinnet, så att förgiftade personer inte längre märker dess karakteristiska doft innan farliga halter nås.
  • I naturen bildas svavelväte genom förruttning av organiskt material eller genom bakteriell nedbrytning av sulfater. Gasen släpps årligen ut i höga halter från vulkaner, sumpmarker, naturgas- och svavelkällor men även från haven, där svavelväte bildas i syrefria miljöer.
  • Gasen är tyngre än luft och lägger sig vid marken vid utsläpp.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.