Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Två unga män åtalas för Landskronamord

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl i början på maj i år i Landskrona. Nu åtalas en 19-årig man för mord och en två år äldre man för medhjälp till mord.

Det var strax före halvsjutiden på söndagskvällen den 14 maj som en man i 20-årsåldern blev ihjälskjuten på Artillerigatan i Landskrona.

Ungefär två veckor efter mordet greps två män som nu åtalas vid Lunds tingsrätt. Den yngsta av dem är hemmahörande i Göteborg och åtalas för mordet medan den andra är från Landskrona och han åtalas för medhjälp till mord.

– Han ska ha bland annat ha upplåtit sin bostad till skytten, säger Maja Kjällén åklagare.

Landskronabon nekar till brott.

Energidryck – en del av bevisningen

Det var många som bevittnade mordet. Det skedde relativt tidigt på söndagskvällen och vädret var sommarliknande.

– Platsen är utanför en mindre livs, intill ligger en restaurang. Det var en av de första varma kvällarna med mycket folk utomhus och mycket folk på restaurangens uteservering, säger Maja Källén.

En del av bevisningen är vittnesuppgifter som beskriver hur en mörkklädd gärningsman kommer på en elcykel, köper en energidryck, tar några klunkar och ställer den på ett biltak.

Därefter avlossar den misstänkte mördaren nio skott, fem av dem träffar 20-åringen som leder till hans död. Den nu åtalade 19-åringens DNA hittades på energiburken.

– Offret träffas när han sitter i bilen, han ta sig ur bilen, lyckas springa några meter men faller sedan ihop. Då går skytten efter offret, ställer sig ovanför honom och skjuter, avrättar honom, säger Maja Källén.

Han nekar också till brott.

Bombattentat mot arbetsplatsen

Kort efter att de två männen greps och sedan häktades sprängdes en restaurang på samma gata som mordet ägde rum. Där jobbade den 21-åriga Landskronabon men att mordet och bombattentatet har ett samband är inget kammaråklagaren vill spekulera i.

– Den utredningen leds inte av mig men det är klart att polisen har tittat på eventuellt samband.

De två unga männen åtalas också för flera brott, bland annat grovt vapenbrott.

Enligt åklagaren finns inga kopplingar mellan de tre personerna.

– Så ser det allt oftare ut i mordutredningarna, säger Maja Källén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.