Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ovanlig mandarin-and har sen några veckor bosatt sig vid en damm i Helsingborg. Foto: Bernard Mikulic/SVT/Thomas Terne

Vacker asiatisk and lockar fågelskådare till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Mandarin-anden är från Asien men fördes till europeiska parker på 1700-talet på grund av sin skönhet. Nu har en hane hamnat vid en damm i Helsingborg och lockar många intresserade

Som fågelskådare vet man aldrig om man får se det man är ute efter, men det tog bara någon minut för ornitologen Thomas Terne att hitta den ovanliga anden i en damm vid Sundspärlan i Helsingborg.

– Där har vi mandarin-anden. Den är så fin och någon hona har vi inte sett till här. På kinesiska heter den yong-yang där yong står för hane och yang för hona, säger Thomas Terne från Kullabygdens Ornitologiska förening.

Spred sig till kontinenten

Mandarin-anden togs till Europa från Asien på 1740-talet och placerades ut i brittiska dammar. Men den spred sig till kontinenten. Jan-Olof Nordbeck från Flyinge har kommit för att föreviga anden med sin kamera.

– Det är underbart. Det är alltid trevligt att se andra arter än de vi brukar se. Jag hoppas att jag får några bra bilder, säger Jan-Olof Nordbeck.

– Ja, det är många fågelskådare som vill fotografera den eftersom den är så vacker och framträdande i sin dräkt. Det är stor uppståndelse kring den, säger Thomas Terne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.