Elva döda rovfåglar har hittats. Foto: TT/Linda Ekström

Vindkraften i nordväst dödar flest rovfåglar i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Rovfågeldöden vid vindkraftparken utanför Helsingborg är den värsta i hela Norden, enligt en ny rapport. Nu sätts åtgärder in för att stoppa massakern.

Vindkraftverken vid Rögle och Västraby invigdes för ett år sedan. Men elva rovfåglar har redan hittats döda i området, massakrerade av de väldiga kraftverken. Efter det slog oroliga ornitologer larm, vilket SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat om.

– Man kan tala om katastrof, sa då Karl-Erik Söderqvist, Skånes ornitologiska förening som också befarar att det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet döda fåglar.

11 rovfåglar har hittats döda i området sedan vindkraftsverken vid Rögle och Västraby invigdes. Foto: SVT

Föreslår nya åtgärder

I en ny rapport, beställd av vindkraftsägarna, konstateras nu att rovfågeldöden är den värsta i hela Norden. Inte vid något annat vindkraftområde har liknande siffror noterats.

– Vi är mycket bekymrade. Vi räknade med en viss fågeldöd men inte i den här omfattningen, säger Pavel Sensky, kontaktperson för Vardar Vind och Västraby gård energi.

Nu föreslår ägarna en rad åtgärder för att minska fågeldöden. I området föds gräsänder upp för jakt. Men de blir dessutom ett attraktivt byte för rovfåglar. Därför stoppas den uppfödningen med omedelbar verkan.

Stubbåkrar i området, också jaktmarker för rovfåglar, ska omedelbart plöjas upp. Risiga buskar ska rensas och högar av gödsel och halm, som finns i vindkraftparken ska tas bort.

– Vi vill också utreda närmare vilka faktorer som ligger bakom fågeldöden och ha ett uppföljningsprogram, säger Pavel Sensky.

Miljönämnden i Helsingborg är tillsynsmyndighet för vindkraftverk inom kommunen. Nu ska tjänstemännen gå igenom åtgärdsprogrammet. Så fort som möjligt ska beslut fattas om förslagen.

Är åtgärderna tillräckliga?

– De snabba lösningarna är bra och relevanta. Men vi vill också diskutera om vi kan ställa ännu fler krav, säger miljöskyddsinspektör Erik Persson.

Det finns andra lösningar som de två bolagen inte är intresserade av just nu. De handlar om att stoppa vindkraftverken helt när åkrarna plöjs och skördas, eller vid visst väder.

– En sådan lösning skulle innebära ett för kraftigt avbräck på lönsamheten, det skulle bolagen helt enkelt inte klara av ekonomiskt, säger Pavel Sensky.

Ornitologen Karl-Erik Söderqvist vill inte kommentera förslagen förrän han har läst rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.