Annika Danielsson håller fram en låda med vattenflaskor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de två produkter som togs framunder kristestet var ett emballage med 10 stycken vattenflaskor. Foto: SVT/Anna Simonsson

Vattenföretag i Mörarp kristestades – fick ställa om på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser vår tillgång till vatten ut vid en kris eller under ett krig? Det har Livsmedelsverket undersökt på en vattenproduktion i Mörarp – som fick uppdrag att ta fram nya produkter på bara två månader.

I Mörarp utanför Helsingborg har man under två månader testkört produktionen av vatten under en kris- och krigssituation genom att ta fram två nya produkter, med en maxvikt på sex kilo, bärfunktion och som har en hållbarhet på minst sex månader.

Ökad förfrågan på vatten

Syftet med Livsmedelsverkets pilotstudie var att identifiera olika hinder som kan förekomma vid en produktionomställning och på så sätt skapa en beredskap inom livsmedelsindustrin.

– Vi har tittat på just förpackat dricksvatten eftersom det kan få en kraftigt ökad efterfrågan under en kris eller ett krig, säger Andreas Hagelin, på Livsmedelsverket.

En tidskrävande process

Resultatet av pilotstudien visar att det krävs en god framförhållning inom livsmedelsindustrin för att producera inom de livsmedelslagar som finns i Sverige och få ut de tillstånd som krävs.

– Vi har haft ett försprång eftersom vi redan har alla tillstånd på plats, säger Annika Danielsson, produktionschef på Aqua Nobel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.