I Mörarp utanför Helsingborg har man under två månader testkört produktionen av vatten under en kris- och krigssituation genom att ta fram två nya produkter, med en maxvikt på sex kilo, bärfunktion och som har en hållbarhet på minst sex månader.
Ökad förfrågan på vatten
Syftet med Livsmedelsverkets pilotstudie var att identifiera olika hinder som kan förekomma vid en produktionomställning och på så sätt skapa en beredskap inom livsmedelsindustrin.
– Vi har tittat på just förpackat dricksvatten eftersom det kan få en kraftigt ökad efterfrågan under en kris eller ett krig, säger Andreas Hagelin, på Livsmedelsverket.
En tidskrävande process
Resultatet av pilotstudien visar att det krävs en god framförhållning inom livsmedelsindustrin för att producera inom de livsmedelslagar som finns i Sverige och få ut de tillstånd som krävs.
– Vi har haft ett försprång eftersom vi redan har alla tillstånd på plats, säger Annika Danielsson, produktionschef på Aqua Nobel.