Det råder politisk oenighet om vem som ska få ta beslut om bygglov i Ängelholm. Foto: SVT

Politisk strid om bygglov: ”Ett horribelt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Vem ska bestämma om det blir ja eller nej till en ansökan om bygglov? Det blir en politisk stridsfråga i Ängelholm på tisdagen.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar om bygglov. Det kan också nämndens arbetsutskott göra, liksom ordföranden – men bara om det handlar om akuta ärenden.

Så ser det ut i dag.

Nämnden har 13 ledamöter, arbetsutskottet fem. Alla partier i nämnden finns inte med i arbetsutskottet – inte Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

”Ett horribelt förslag”

Men när nämnden sammanträder på tisdagen ligger ett nytt förslag i potten: Även lilla arbetsutskottet ska få besluta om bygglov, precis som stora nämnden. Det behöver inte längre vara brådskande.

Förslaget har väckt politisk vrede. SD kommer att säga nej.

– Ett horribelt förslag, arbetsutskottet ska bara fatta beslut om bygglov om det är akut, säger Patrik Ohlsson (SD)

Socialdemokraterna säger också nej.

– Ett förslag som går emot demokratin, säger Magnus Jonsson (S).

Troligen säger sex partier nej – och lika många på den borgerliga sidan säger ja. Den som kan avgöra hela frågan är Kristdemokraterna som inte vill berätta om sitt ställningstagande före mötet.

Ordförande: Väntetiden på bygglov för lång

Det omdiskuterade förslaget kommer från ordföranden i nämnden och arbetsutskottet, Tomas Fjellner (M). Han säger att väntetiden på bygglov i Ängelholm är så lång att beslutstakten behöver snabbas upp.

Enligt lagen ska en ansökan om bygglov ta högst tio veckor.

Tomas Fjellner vet inte hur många som får vänta längre idag.

– Men jag tycker att det verkar vara tillräckligt många. Häromdagen blev jag uppringd av en person som väntat i 11 månader, säger han.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Helsingborg från tjänstepersonerna  var 88 procent av alla ansökningar om bygglov under 2019 färdiga i tid, alltså inom tio veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.