Veteran-VM lockar långväga badmintonspelare

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan kommer över 1200 badmintonspelare mötas upp i Helsingborg för att spela veteran-VM.

På läktare och mellan näten på Helsingborg arena samlas badmintonspelare från Kina, Trinidad och Tobago, Lettland, Indien, Sverige, Storbritannien, Sydafrika, Peru och 40 andra länder. Veteran-VM är, när det hålls för sjunde gången, större än någonsin tidigare, både till antalet spelare och antalet deltagande länder.

– Det betyder jättemycket. Dels får vi erfarenhet av att hålla ett sådant här stort arrangemang. Sedan inspirerar det och visar någonstans att man kan hålla på med badminton hela livet, säger Peter Beckne som är projektledare på Svenska Badmintonförbundet.

Skapar möten

Inom badminton får man spela som veteran redan vid 35, och tävlingarna är sedan uppdelade efter ålder och efter om man spelar singel och dubbel. Äldsta spelare är lite över åttio.

– Det är fantastiskt. Man får möta så mycket människor. Jag träffade spelare från Peru imorse, jag har aldrig tänkt på Peru som ett land där man spelar badminton, säger David Brinsden från England.

– Jag behöver spela badminton för att vara lycklig, säger Maria Miranda från Peru.

– Det är ett sätt att träffa vänner, jag spelar varje dag.

Men hur behåller man motivationen till att spela?

– Det är så roligt, jag tänker hålla på så länge jag kan, säger Maria Miranda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.