Inga ersättningsbussar kom utan resenärerna fick ta sig hem på egen hand. Foto: TT

Resenärer blev strandade på tågstationen i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndag blev resenärerna på Öresundståget mellan Göteborg och Malmö strandade i Landskrona. Några ersättningsbussar kom aldrig och passagerarna var tvungna att ta sig därifrån på egen hand.

Klockan var 23.30 på söndagskvällen när passagerarna på Öresundtåget från Göteborg blev ombedda att stiga av tåget i Landskrona. Enligt resenären Anelia Kadieva Johnsson, så sa konduktören i högtalarna: ”Tyvärr har jag tråkiga nyheter. På grund av signalfel kommer tåget inte köra vidare. Det kommer inga ersättningsbussar, ni får klara er på egen hand”.

Att ersättningsbussar inte fanns att sättas in bekräftar Skånetrafiken.

– Det fanns inte ersättningsbussar att tillgå så sent en söndag. Det är självklart att vi vill att våra resenärer kommer fram, men så här på sommaren är det extra svårt, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken.

Skånetrafiken: Personalen gjorde vad de kunde

Anelia Kadieva Johnsson mötte några resenärer på stationen i Landskrona som skulle få hjälp av en person som skulle komma och hämta dem från Lund. Hon fick skjuts till Lund och kunde då ta sig vidare till Malmö. Klockan 02.00 var hon hemma, enligt tidtabellen skulle hon vara framme klockan 23.45.

– Jag har varit med om det mesta, men aldrig varit med att de rakt ut säger att att det inte finns ersättningbussar.

Skånetrafiken menar att personalen gjorde vad de kunde och informerade resenärer i de kanaler som fanns.

– Det fanns inte kapacitet helt enkelt och det beror på att det var ont om fordon och förare. Det är svårt när det händer så snabbt inpå, säger Anna Fjellner på Skånetrafiken.

Funktionshindrat barn och ungdomar blev strandade

Som veckopendlare är Anelia Kadieva Johnsson van vid förseningarna. Hon arbetar i Malmö och bor utanför Kungsbacka. Hon menar att det bara blir värre och värre med förseningarna.

– Jag kan inte minnas att jag har åkt tåg den här sträckan utan att det varit förseningar. Det är så nonchalant. Jag såg ett funktionshindrat barn i rullstol och flera ungdomar i tonåren som åkte ensamma och som plötsligt var strandade. Hur tänkte de att vi alla skulle komma vidare?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.