Mannen som bytt ut sin döda mors kista dömdes idag vid Helsingborgs tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Flyttade sin mors döda kropp – döms för brott mot griftefriden

Publicerad

Den man som stått åtalad för att flyttat sin döda mors kropp dömdes idag vid Helsingborgs tingsrätt för brott mot giftefriden mot sitt nekande. Påföljden blir villkorlig dom.

Det i våras som mannen från nordvästra Skåne skulle begrava sin döda mor. Mannen hade svårt att bestämma sig för vilken kyrkogård hans mamma skulle begravas på men bestämde sig efter ett par månader för en kyrkogård uppåt landet.

Ville få ett dygn

Han ska sedan ha kontaktat en begravningsbyrå som körde hem kistan från bårhuset till honom. I samband med det bad han om att få spendera en sista stund med sin mor, vilket begravningsbyrån gick med på.

Begravningsentreprenörerna ska då ha lämnat mannen med kistan i 20 minuter.

De lade sedan tillbaka kistan i bilen men på väg tillbaka till bårhuset fattade de misstankar och stannade för att kontrollera kistan. Till deras förvåning var den då full av sand.

Varit pressad

Mannen har sagt i förhör att han flyttat kistan med en specialgjord vagn, som han tillverkat själv, ut ur huset och ersatt den med en annan kista som han fyllt med sand.

Han har sagt att han bytte ut kistan för att få tid till att bestämma var han ville begrava sin mor.

Nekat till brott

Mannen döms nu för brott mot griftefriden och påföljden blir villkorlig dom.

Hans försvarare menar att mannen inte har haft intentionen att begå ett brott och att de inte delar tingsrättens slutsatser.

– Det är ett unikt fall och det är trots allt inte självklart att överklaga domen. Det är alltid en påfrestning när det är under speciella omständigheter som denna, säger Daniel Roos, försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.