Det blir dyrare att åka utan giltig biljett. Foto: SVT

1500 kr i avgift vid otillåten bussåkning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer det att kosta 1500 kr om du saknar giltig biljett på Länstrafikens bussar. Höjningen ska täcka Länstrafikens kostnader för kontrollerna.

Länstrafiken Jämtland har nu fått Transportstyrelsens tillstånd att höja tilläggsavgiften från 400 kr till 1500 kr. Förutom höjd tilläggsavgift planerar Länstrafiken att utöka antalet biljettkontroller framöver. Detta skriver Länstrafiken i ett pressmeddelande.

– Med tanke på att en stor del av vår verksamhet är finansierad av skattemedel tycker vi det är viktigt att vi ser till att intäkter som kommer från betalande resenärer bibehålls. Vi vill därför öka antalet biljettkontroller och med en höjd tilläggsavgift förebygga otillåtet åkande och fusk med exempelvis åldersgränser, säger Per-David Wennberg, VD Länstrafiken Jämtland.

Enligt Länstrafiken var kostnaderna för att utföra biljettkontroller drygt 237 000 kr under 2017, intäkterna under samma år för tilläggsavgifter uppgick till knappt 9 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.