Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här i länet kan det vara fina saker som ett hjortonställe som avslöjas saker när en närstående dör, säger begravningsentreprenör Kicki Ylander. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Recept och hjortronställen – länsbor har hemligheter som avslöjas när de dör

Uppdaterad
Publicerad

Livets resa kan innehålla händelser som vi vill hålla för oss själva. Men en undersökning, beställd av Fonus, visar att 1000 personer i länet vill att hemligheten ska avslöjas efter att de avlidit.

Det är många som bär på händelser som är okända för närstående. Vissa hemligheter följer med den avlidne i graven andra avslöjas först när personen är död. Novus har gjort en undersökning på temat på uppdrag av begravningsbyrån Fonus. Den visar att fler än 1000 personer i Jämtland och Härjedalen har en hemlighet som de vill ska se dagens ljus efter att de dött.

–  Det kommer fram mycket fina vardagliga saker som ett hjortronställe eller fiskevatten man inte har velat berätta om tidigare, men också svåra saker säger Kicki Ylander på Fonus i Östersund.

Okända ska kontaktas

Undersökningen visar dessutom att var tionde i länet vill att en person som är okänd för närstående ska meddelas om att de dött.

– Det kan stå adresser och telefonnummer till personer som anhöriga aldrig hört talas om, säger Kicki Ylander.

Hur kommer det här fram, vem meddelar anhöriga?

–  De som gått bort har ofta skrivit i Vita arkivet under fliken hemligheter, säger Kicki Ylander.

Lämnar lösenord

Idag lämnar vi ofta digitala spår efter oss. Information vi lagt ut på sociala medier.

– Här kan den som gått bort ha skrivit vad de vill ska ske med till exempel deras facebook-sida. Man kan även ha lämnat lösenord.

Hör begravningsentreprenör Kicki Ylander om vad avlidna kan ha för hemligheter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.