Mannen har genomfört och regisserat flera grova våldtäkter mot barn. Foto: SVT

Döms till 14 års fängelse för grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man döms till 14 år fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. Mannen har beställt och regisserat flera grova våldtäkter på barn i Filippinerna.

Mannen döms av Östersunds tingsrätt för att bland annat vid 32 tillfällen mellan åren 2011 och 2016 beställt och regisserat grova våldtäkter mot barn i Filippinerna. Han döms även för två fall av försök till grov våldtäkt mot barn och sex fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Övergreppen har skett via internet och mannen har via chatt och webbkamera instruerat andra att genomföra gärningarna. Barnen är filippinska barn, spädbarn till nioårsåldern.

– De här kvinnorna har tillgång till små barn, vi tror att det är barnens mammor. Han betalar dem och sen gör de efter hans direktiv olika sexuella övergrepp på barnen, sade Lars Ågren på Internationella åklagarkammaren i Stockholm till SVT Nyheter Jämtland tidigare.

Satte upp kameror på toaletter

Tingsrätten finner dessutom 39-åringen skyldig till grovt barnpornografibrott, eftersom han har filmat övergreppen på barnen och sparat på sin dator.

Slutligen döms mannen också för kränkande fotografering. Han hade satt upp kameror på olika toaletter i Östersund där han kunde fotografera personer som befann sig på toaletten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.