Bilder från polisens förundersökningsprotokoll: på den kniv som hittades nära platsen för mordförsöket och på den knivhuggna kvinnans jacka. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man dömd till 14 års fängelse för försök till mord i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I januari hittades en kvinna svårt knivhuggen i bostadsområdet Torvalla i Östersund.

På måndagen dömdes en man i 40-årsåldern till 14 års fängelse för försök till mord.

Mannen döms också till att betala kvinnan 250 000 kronor i skadestånd.

Det var i slutet på januari i år som polisen fick larm. Väl på plats hittade polisen en kvinna svårt knivhuggen i en snödriva. Hon fördes till sjukhus och där konstaterades att hon hade knivhuggits åtminstone 21 gånger, i ansiktet, bålen, arm och lår.

En misstänkt gärningsman greps kort därpå i närheten. En kniv återfanns nära brottsplatsen.

Den gripne mannen åtalades för försök till mord.

Under rättegången medgav han att han knivhuggit kvinnan, men nekade till att ha haft för avsikt att döda. Motivet har varit att upprätta sin heder, uppgav mannen för tingsrätten. Mannen och kvinnan har tidigare varit ett par.

Kartlade kvinnans vanor

Under rättsförhandlingarna framkom att mannen den aktuella dagen följt efter sin före detta sambo som var på väg till bussen. Han uttalade flera hotelser om att han skulle mörda henne, innan han gick till attack, knuffade ner henne i snön och utdelade en stor mängd knivhugg.

Det är klarlagt att kvinnan fått livshotande skador och att brottet därmed ska rubriceras som försök till mord, fastslår tingsrätten.

Domstolen konstaterar vid en sammantagen bedömning att mannen haft uppsåt att döda kvinnan, bland annat för att dådet har planerats. Mannen hade kartlagts kvinnans vanor för att kunna utföra attacken där det skulle finnas lite människor i omlopp.

”Besinningslöst våld”

”Det har varit fråga om ett i det närmaste besinningslöst våld som riktats mot en person som legat ned och saknat möjlighet att försvara sig.” skriver Östersunds tingsrätt i sin dom.

Att kvinnan inte avled tycks ha varit att hon kom under vård relativt snabb eftersom en förbipasserande råkade se henne och slå larm, skriver domstolen vidare.

Rätten konstaterar vidare att mannen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning vid dådet. Mannen döms därför till fängelse och fängelsestraffet sätts till 14 år för försök till mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om arbetet med det misstänka mordförsöket. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.