En fjällräv ute och rastar årets kull någonstans i fjällen. Det ser ut att bli ett hyfsat år för den hotade fjällrävsstammen. Foto: Svenska Fjällrävsprojektet

17 nya fjällrävskullar 2017 i Sylarna- och Helagsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Projektet att rädda fjällräven tycks fortsatt framgångsrikt. Hittills i år har forskare från Stockholms universitet och naturbevakare från Länsstyrelsen konstaterat minst 17 kullar med nyfödda valpar i Sylarna- och Helagsområdet.

– Det är 15 kullar på den svenska sidan och två på den norska, säger naturbevakaren Lars Liljemark till SVT Nyheter Jämtland.

I arbetet med att rädda fjällräven har man bland annat skjutit av rödräv som konkurrerar om födan och man har också stödutfordrat fjällrävarna.

Att det föds många fjällrävskullar nu kan också tyda på att antalet gnagare är på väg uppåt och fjällämlar ska ha observerats på den norska sidan. Gnagare tillhör fjällrävens basföda.

LÄS MER: Så ska fjällräven räddas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.