Chefsåklagare Stefan Ekeroth har väckt åtal mot 19-åringen Foto: SVT

19-åring åtalas för våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka inleds rättegången mot en 19-årig man som åtalats för att på kort tid ha våldtagit två flickor. Dom var 13 och 14 år gamla.

Den första våldtäkten ägde rum i en bostad i Östersund på lucia förra året. Den åtalade 19-åringen hade då sex med en 14-årig flicka. I den våldtäkten fanns inga våldsinslag.

En dryg vecka senare inträffade nästa våldtäkt på en gymnasieskola i stan. Då våldtogs en 13-årig flicka inne på en toalett. Där utsattes flickan även för våld.

Varit bekanta

– Båda de här fallen har uppdagats i kontakter med flickornas omgivning, säger chefsåklagare Stefan Ekeroth. Utifrån det har det gjorts polisanmälningar och brotten har utretts.

19-åringen och flickorna har varit bekanta sedan tidigare. På vilket sätt vill inte åklagaren säga.

Den första våldtäkten polisanmäldes kort efter händelsen, men det var först efter den andra våldtäkten som 19-åringen häktades.

Hade den andra våldtäkten kunnat förhindras, om polisen hade vidtagit åtgärder direkt?

– Som förutsättningarna var i det läget, nej. Det tror jag inte, säger Stefan Ekeroth.

Den åtalade mannen har medgett att han haft sex med båda flickorna, men han förnekar brott.

Åklagaren menar att mannen har begått gärningarna med uppsåt och att han borde ha förstått att flickan var under 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.