Den dramatiska och anlagda branden den 16 februari orsakade stora skador på fastigheten men ingen person kom till skada. Nu döms en 20-åring för mordbrand till fängelse. Foto: Tittarbild

20-åring döms till tre års fängelse för mordbrand – tände eld på lägenhet i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man i Östersund döms för mordbrand till tre års fängelse, efter en explosionsartad brand i en lägenhet i februari i år.

Det var vid lunchtid den 16 februari som branden utbröt i ett flerfamiljshus på Rådhusgatan i Östersund.

Ingen person skadades men omfattande skador uppstod i fastigheten och många boende fick evakueras. Polisen grep dagen därpå, i Stockholm, en 20-årig man som bodde i lägenheten men som lämnade den kort före branden. Han blev häktad, och efter rättegång döms han nu till tre års fängelse för mordbrand.

Fängelse och utvisning

Mannen har enligt åklagaren hällt ut brandfarlig vätska i lägenheten och tänt eld, innan han lämnade den. 20-åringen förnekade brott, men Östersunds tingsrätt dömer enligt åklagarens  yrkanden.

Mannen döms även till utvisning från Sverige i tio år. Försäkringsbolag och fastighetsägare ställer skadeståndskrav på honom på omkring 875 000 kronor, vilket ska avgöras i ett separat tvistemål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.