20 björnar har hittills fällts i skyddsjakt Foto: SVT Design

20 björnar fällda i renkalvsområden

Uppdaterad
Publicerad

Hungriga björnar ställer till det för rennäringen i länet. En sen vår och mycket snö i fjällen gör att länsstyrelsen fattat många skyddsjaktsbeslut, muntligen.

Maj är renkalvningstid och kalvningslandet ligger till fjälls. Oftast har det mesta av snön tinat bort vid det här laget, men den här våren ligger snön djup. Det gör att björnar på jakt efter mat, söker sig till renhjordarna.

– Björnarna följer efter renarna till fjälls eftersom det inte finns så mycket mat till skogs att äta, det säger Ruona Burman chef länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Går att överklaga

När en björn befinner sig i kalvningsområdet kan den ställa till stor skada. Därför har länsstyrelsen i år fattat muntliga beslut på de ansökningar om skyddsjakt som kommit in. Innan besluten finns skriftligt, och således går att överklaga, har oftast björnarna skjutits.

– Jag förstår kritiken, säger Ruona Burman. Men besluten går att överklaga när det är skriftliga. Att vi fattar muntliga beslut har också överklagats och där har förvaltningsrätten i Luleå gett oss rätt. Vi har rätt att fatta muntliga beslut när läget är akut.

20 björnar fällda

Sedan i slutet på april har länsstyrelsen i Jämtland fattat sju muntliga skyddsjaktsbeslut när det gäller björn i renkalvningsområdena. Sammanlagt har 20 björnar fällts i åtta samebyar. 

2012 gjorde SLU en björnpredationsstudie som visar att en björn som kommer in i ett renkalvningsområdet kan döda så mycket som 50 procent av kalvarna. Därför nyttjar länsstyrelsen möjligheten till muntliga beslut.

– Vi fattar muntliga beslut i akuta lägen och det är det nu så här när vajorna får sina kalvar och björnarna behöver ha mat, säger Ruona Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.