Foto: Fredrik Sandberg, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

200 björnar får skjutas i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

När björnjakten inleds den 21 augusti får 200 björnar skjutas i Jämtland och Härjedalen. Det är dubbelt så många som de tre senaste åren då tilldelningen varit 100 björnar per år.

Inför årets jakt är länet indelat i åtta jaktområden och de flesta björnar får skjutas i områden där det finns renskötsel och fäbodbruk.

– Det handlar främst om samebyarnas kalvningsland i nordvästra delen av länet och fäbodarna  i Härjedalen, säger Emma Andersson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östersund.

Emma Andersson vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östersund

Björnstammen i länet beräknades i höstas uppgå till 1 044 individer. Vid en inventering för sex år sedan räknade man till 907 björnar.

– Vi bedömer att det kraftigt ökade uttaget är nödvändigt för att dels uppnå syftet med licensjakten, dels för att minska björnstammen till förvaltningsmålet inom en femårsperiod, säger Emma Andersson.

Förvaltningsmålet är att det ska finnas 650 björnar i Jämtland och Härjedalen.

Björnjakten inleds den 21 augusti och får pågå som längst till den 15 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.