50 000 hektar planerade naturreservat i fjällskog i Jämtlands län fryser inne

Uppdaterad
Publicerad

Två miljarder kronor som skulle ha satsats på skydd av fjällnära skog försvinner. Det blir resultatet av att den borgerliga budgeten klubbats igenom. För Jämtlands län får det stora konsekvenser: planerna på hela 50 000 hektar naturreservat i fjällnära skog måste nu läggas på is.

Ett tjugotal skogsägare, både små privata skogsägare och skogsbolag, hade hört av sig till länsstyrelsen med intresse av att frivilligt bilda reservat i fjällnära skog mot statlig ersättning. Totalt fanns planer på omkring 50 000 hektar fjällskogsreservat.

Det handlade bland annat om områden med höga naturvärden i Frostviken.

Men dessa reservatsplaner kommer nu att avbrytas och det på obestämd tid. Skälet är att det inte längre finns någon finansiering till reservatsersättning.

Två miljarder mindre i naturskyddspengar

Det var i höstas som regeringen meddelade att två miljarder skulle satsas på skydd av fjällnära skog. Det är dessa pengar som nu försvunnit i och med att riksdagen klubbade igenom den budget som stöds av M, KD och SD.

Miljarderna skulle ha delats mellan de fyra fjällänen och mest skulle ha gått till Jämtlands län.

– Behovet av naturreservat i fjällnära skog är mycket stort i Jämtlands län. Det är mycket olyckligt att vi inte kan fullfölja planerna, säger naturskyddschef Per Sander vid länsstyrelsen.

Avverkning istället för naturskydd

Fjällskogen är unik och nu kan resultatet bli avverkning istället för naturreservat, vilket hotar att förstöra det som är unikt med det fjällnära skogsområdet. Det befarar länsstyrelsen.

Totalt hade regeringen avsatt drygt 3,7 miljarder för naturskydd i sin budget, men med den nya budgeten försvinner nu alltså drygt två miljarder.

Har politiska uppdrag

Per Sander är även aktiv inom Miljöpartiet i Härnösands kommunfullmäktige i Västernorrlands län, men uttalar sig alltså här i egenskap av naturskyddschef i Jämtlands län.

SVT: Du säger att det finns en risk för att fjällnära skog som skulle ha skyddats genom reservatsbildning nu istället kan komma att avverkas , men överdriver du inte konsekvenserna av detta. Du uttalar dig om konsekvenserna av den borgerliga budgeten och är själv aktiv miljöpartist?

– Jag har en balanserad bild. Jag har själv jobbat som jägmästare och har kompetens. I och med att jag sitter som fullmäktigeledamot för miljöpartiet är jag mer försiktig med att uttala mig än jag annars skulle ha varit. 50 000 hektar är snarast en underdrift, säger Per Sander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.