Östersunds kommun ska i år se till att det finns över 200 platser för ensamkommande ungdomar.
Många av dom – unga över 14 år – placeras vanligen i så kallade hvb-hem, hem för vård och boende. Först och främst i kommunens egna hem, men sedan början av året har kommunen avtal med privata hvb-hem utanför kommunen.
En dyrare lösning än en intern placering. Och många av platserna har dessutom stått helt tomma, visar vår granskning.
Nära 900 000 kronor för tomma platser
Mest pengar har gått till ett privat hvb-hem utanför Uppsala. Där har Östersunds kommun köpt tolv platser. De stod i januari helt tomma. I februari var sju platser fortfarande obelagda, och är fortfarande till hälften obelagda.
Total kostnad: nära 900.000 kronor. För ingenting.
– Det är jättemycket pengar, och det är viktigt att man använder pengarna på ett bra sätt. Vi hade ett inflöde av ensamkommande som var stort. och för att garantera att de skulle få plats som vi blev ansvariga för så har vi köpt platser av en privat utförare i Uppland, säger Björn Sandal (S), socialnämndens ordförande i Östersund.
Han förklarar att kommunen hade plats för de ensamkommande som kom under hösten, men de var de som väntades komma efter årskiftet som skulle få platserna på hvb-hemmet utanför Uppsala. Idag står hälften av platserna tomma, med andra ord sex ungdomar har fått plats på hemmet. Frågan är om inte de ungdomarna skulle kunna få plats inom kommunen.
Se videoklippet ovan vad socialnämndens ordförande svarar på den frågan.
Hvb-hemmet i Uppsala drivs av företaget Hoppetgruppen AB. Varje obelagd plats kostar 1150 kronor per dygn och ungdom.
För januari stod alltså alla platser helt tomma. I februari var sju platser obelagda och i mars var fortfarande hälften (sex platser) tomma. Kostnad totalt cirka 874 000 kronor med andra ord nästan 900.000 kronor.
Avtalet är sämre än andra hvb-hemsavtal som kommunen har eftersom man alltså måste betala för tomma platser.
Slutkostnad: ett par miljoner
– Det var det som fanns i blickfånget just då. Det fanns förmodligen inga andra möjligheter för att garantera ett antal platser, säger Björn Sandal (S), socialnämndens ordförande i Östersund.
Kontraktstiden löper fram till sista september och det finns inga planer på att säga upp avtalet. Björn Sandal tror inte att det heller skulle vara möjligt.
Fortsätter det som nu, med till hälften obelagda platser, kommer det att bli änny dyrare för kommunen. Kostnaden blir grovt räknat mer än två miljoner kronor för kommunen i slutändan. Bara för de tomma platserna.
Till det kommer de belagda platserna som kostar 2400 kronor dygn och ungdom. Men där ersätts kommunen av Migrationsverket, en ersättning som dock inte täcker hela kostnaden. Den faktiska kostnaden för de platserna blir omkring 600 kronor per dygn och ungdom.
Kritiserad tv-kändis bakom hemmet
Nämnas kan också att bakom hvb-hemmet i Uppsala står tv-kändisen och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson
som fått kritik för brister på sina familje- och hvb-hem.
Jan Emanuel Johansson är vd för Dandelion Specialfastigheter som äger Hoppetgruppen AB som driver hvb-hemmet i Uppsala.
Men kommunen fastslår att det aktuella hemmet uppfyller begärda kvalitetskrav.
Se videoklippet för att höra mer vad socialnämndens ordförande säger om att kommunen betalar för tomma platser.