Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I min ålder får man ta en dag i taget men jag är pigg och rask och ser redan framemot nästa sommar” – här berättar 91-åriga Henrik Carlsson. Foto: Björn B Schäfer/SVT

91-årige Henrik har drivit Anjans fjällstation sedan 1972: ”Är en bit av min själ”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en pigg och alert 91-åring som möter upp oss när vi anländer till fjällstationen i västra Jämtland:

– Jag är personal-, boknings- och inköpschef och dessutom lagar jag maten mellan varven, säger Henrik Carlsson och skrattar.

1972 tog Henrik Carlsson över Anjans fjällstation, som ligger vid naturreservatet Skäckerfjällen i Åre kommun, och han har drivit den sedan dess:

– När jag satt på sängkanten häromdagen och drog på mig kockbyxorna så undrade jag om det finns någon mer 91-åring som drar på sig kockbyxorna och går till jobbet.

Ökade beläggningen med 75 procent

I folkmun kallas området ”Lilla Sarek” eller ”Sveriges Alaska” för naturens karaktär. Fjällstationen har tidigare varit öppen både sommar och vinter men sedan Henriks sambo gick bort för 11 år är det numera öppet under sommarmånaderna.

-  I år har det varit en bra sommar, totalt har vi ökat med 75 procent, säger Henrik.

Inga planer på att trappa ner

– Jag kämpar på här och tycker fortfarande det är roligt, säger Henrik.

Se mer i klippet ovan från Henriks vardag på fjällstationen, som han numera driver med god hjälp av sin nya livskamrat.

Anjans fjällstation

Ligger mellan sjön Anjan och Baksjön i västra Jämtland. 1937 byggdes det första timmerhuset och i närheten börjar flera vandrings- och skidleder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.