ABBA på Galhammarudden

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 40 år sedan ABBA slog igenom internationellt. Just innan lyckades arrangörerna på Galhammarudden i Svenstavik boka bandet för en spottstyver.

Ulf Horn visar bara upp en handfull bilder från Abbas spelning på Galhammarudden under Svenstamarknaden 1973. Tanken att ta fler fanns inte, för de här var året innan ABBA slog igenom med dunder och brak med låten Waterloo. Det var till och med väldigt nära att ABBA aldrig skulle ha blivit bokade. För på de artistforum som Ulf Horn och Gunnar Eriksson åkte på i Sundsvall senvintern 1973 för att boka artister till sommaren, ville Ulf först inte boka ABBA.

– Vi visste ingenting om ABBA. De var ju inte kända då, säger Ulf Horn nöjesarrangör på den tiden.

Men Gunnar lyckades övertala Ulf att boka ABBA. Kontraktet finns kvar än i dag och gaget för spelningen var 2 057 kronor, det motsvarar i dag omkring 30 000 kronor.

– Vi tog emot dem och bjöd dem på kaffe och smörgås som vi gjorde med alla artister. De ställde inga krav på någonting, var de skulle byta om eller så utan de bytte om i bussen och gick ut och spelade, säger Ulf Horn.

4000 personer fanns i publiken den dagen. Ingen förstod nog vilka världsartister de fick se utan det var året efter, 1974 som de riktigt slog igenom internationellt.

– Jag har tänkt många gånger på de här att de har varit här och spelat för de här lilla samhället och blivit så stora, det är mäktigt, säger Ulf Horn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer