Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Krafttag mot äggtjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Området söder om Stekenjokk har under en längre tid haft problem med äggtjuvar och boplundrare. Just nu är det förbjudet att vistas utanför Stekenjokkvägen.

Tillträdesförbudet har införts som följd av ett växande problem med äggtjuvar, som vandrar i Jämtlandsfjällen för att samla på sig värdefulla och sällsynta ägg. Det är femte året i rad som det här förbudet gäller, i år från 10 juni till 10 juli.

Att samla på fågelägg är en internationell kriminell verksamhet och just det här området har drabbats hårt.

– Anledningen är ju att det under flera år har varit äggplundring, äggsamlingsverksamhet och boplundring här. Man har kunnat leda i bevis att det är just i det här området som det har pågått.

Det säger Ruona Burman, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtland.

Under den här månaden så skiftar naturbevakare och polis med varandra för att bevaka och patrullera i området.

Eventuellt naturreservat

Länsstyrelsen lämnade i våras in ett förslag på att göra området till ett naturreservat, vilket skulle ge naturbevakare och polis större befogenhet. Beslutet kommer däremot att dröja då kommunen och en sameby i trakten begärt förlängd remisstid. Förhoppningen är att området ska bli till ett naturreservat från och med nästa år.

Om beslutet fattas innebär det inte att allt blir till ett förbudsområde, utan det kommer att finnas kvar leder som man får vandra på. Under fågelskyddsperioden skulle man då också få röra sig på lederna.

Samarbete med Norge

Området, som är populärt för äggtjuvar, sträcker sig in till Norge och nu vill de norska myndigheterna lära av Sverige. Under onsdagen samlades svenska och norska myndigheter på fjället för ett möte. De vill påbörja ett samarbete och syftet är att skapa en gemensam syn på problemet.

–  Vi vet ju att de kriminella inte tar hänsyn till landsgränserna och det är ju en internationell handel som pågår. Därför måste vi som ska bekämpa det här samarbeta tvärs över gränserna, säger Tore Tødås, nationalparksförvaltare i Børgefjäll nationalpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer