Plakat utanför Mora Tingsrätt under rättegången Foto: SVT

”Åklagaren bör avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Åse Schoultz bör avgå som åklagare av hänsyn till rättsäkerheten, det anser bland annat Solveig Larsson ordförande i Jägarnas Riksförbund som i en debattartikel går hårt åt Åse Schoultz som väckte åtal mot dom fem härjedalingarna som misstänktes för grovt jaktbrott på varg.

Det var i maj 2012 som den misstänkta jakten ska ha skett vid Ulvsjön i nordvästra Dalarna, i det så kallade Tandsjöreviret. Enligt åklagaren Åse Schoultz har männen varit i området för att spåra, söka och förfölja vargar i syfte att skada eller döda.

Men den 26 november 2014 friades männen helt av Mora tingsrätt.

”Åse Schoultz bör avgå”

Nu skriver bland annat Solveig Larsson ordförande i Jägarnas Riksförbund, skidlegendaren Thomas Wassberg och samiska politikern Anders Kråik en debattartikel där man anser att åklagaren för de här vargmålet, Åse Schoultz bör avgå, eftersom hon är ett hot mot rättssäkerheten.

-Vi finner att det här inte är objektivt hanterat, det har tagit väldigt lång tid, det finns inte bevis, säger Solveig Larsson ordförande i Jägarnas Riksförbund.

Ur debattartikeln, ”Vi anser att Åse Schoultz därför snarast, av hänsyn till rättsäkerheten, bör skiljas från sitt ämbete.”

– Hela systemet har ju blivit orättsäkert på grund av målet inte är rättsäkert hanterat, därför ska inte resurserna användas såhär, säger Solveig Larsson.

Fel att angripa enskild åklagare

– Det är ok att ha åsikter om rovdjurspolitiken, säger Jörgen Lindberg, chefsåklagare för enheten för miljömål till SVT.  Men det är tråkigt att man går till angrepp med en enskild åklagare.

Jörgen Lindberg menar att Åse Schoultz företräder samhället och den lagstiftning som gäller och att hon bara gjort sitt jobb.

Vidare skriver debattörerna att, ”Kammaråklagare Åse Schoultz har, menar vi, genom sin uppenbara nochalans inför de misstänktas oproptionerligt hårda behandling, genom att totalt förlita sig på naturbevakarnas bristande brottsutredande kompetens och på deras på redan färdiga åsikter baserade utsagor, inte levt upp till kraven på kompetens, gott omdöme, grundläggande empati och hänsyn till de misstänktas situation i sitt arbete.”

– Jag reagerar mest på att det riktas så starkt mot en enskild åklagare, säger Jörgen Lindberg. Det som sägs i artikeln är delvis osakligt.

Fullt förtroende för åklagaren

I debattartikeln anser man att bevisningen var så dålig att Åse Schoultz aldrig skulle väckt åtal och kallar det hela för ett rättsövergrepp som de fem härjedalingarna varit utsatt för i två och ett halvt år.

– Åse Schoultz har allt förtroende och det är inte aktuellt att skilja henne från tjänsten, säger Jörgen Lindberg.

Just ärenden som rör jaktbrott är känsliga och upprör ofta känslor på olika håll.

– Jag kan uppleva att angreppen mot en enskild åklagare är särskilt starkt mot Åse Schoultz, men att liknande har ju förekommit tidigare i liknande mål, säger han.

Domen överklagas

Åklagaren i jaktbrottsmålet, Åse Schoultz har tidigare sagt att hon kommer att överklaga tingsrättens friande dom till Svea Hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt illegal vargjakt

Mer i ämnet