En bild på den då 15-åriga flickan och hennes 25-åriga man vid deras äktenskapsliknande ceremoni. Foto: Polisens förundersökning

Äktenskapstvång upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer som misstänktes ha tvingat en 15-årig flicka att gifta sig mot sin vilja friades av tingsrätten. Men domen överklagades och på tisdagen prövas målet av hovrätten.

Det handlar om en 15-årig flicka i Åre kommun som enligt åklagaren ska ha tvingats gifta sig med en 10 år äldre man. De tre personerna som åtalades för att ha förmått flickan att gå med på äktenskapet var flickans äldre bror och hans 29-åriga fru, samt en 32-årig kvinna som är släkt till den man som flickan gifte sig med. De åtalades men friades av tingsrätten.

Inte bevisat tvång

Även om flickan ansågs vara i en utsatt situation, så menade Tingsrätten att det inte är bevisat att hon tvingats till giftemålet. Åklagaren delar inte tingsrättens bedömning och överklagade domen till Hovrätten. På tisdagen inleddes rättegången som kommer att pågå i två dagar.

– Hur mycket förväntas ett barn på 15 år, i en utsatt situation och stark beroendeställning, kunna stå emot egentligen? Jag tycker tingsrätten inte tillräckligt tagit hänsyn till att flickan är ett barn, säger åklagare Frida Molander.

Alla åtalade har förnekat att det skett något tvång, och den 29-åriga kvinnan menar att hon varit emot giftemålet.

– Hon tycker det här är väldigt jobbigt. Hon blev själv bortgift som mycket ung, och hon bedyrar att hon ska ha sagt att flickan inte skulle gifta sig. Det säger Rolf Lohse, fösvarsadvokat till den 29-åriga kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.