Kvinna född på 30-talet lurad på flera tusen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre par i Östersund lurades på 100 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När en okänd person ringde upp ett äldre par slutade samtalet med att 100 000 kronor försvunnit från bankkontot. Tillvägagångssättet är identiskt med andra bedrägerier som just nu sker i landet.

Lämna inte ut ditt bank-id till främmande personer. Uppmaningen kommer från polisinspektör Mikael Gruvelgård i Östersund. I går fick nämligen ett äldre par i bittert erfara vad det kan leda till. En främmande person påstod under ett telefonsamtal att det fanns en skuld på 18 000 kronor. Ärendet gällde en telefon, men någon skuld fanns egentligen inte. 

– Den här gärningsmännen hade redan tagit reda bankkortets nummer och bad sedan den drabbade personen att höja nivån på swish-betalningar med sitt bank-id, säger Mikael Gruvelgård. 

Kort efter det hade 100 000 kronor försvunnit från kontot. Och det visar tillvägagångssättet är identiskt med andra bedrägerier som sker i landet. Nyligen blev tre personer i Västernorrland lurade på samma belopp, det vill säga 100 000 kronor var. Samtalen handlar alltid om en inköpt telefon och en skuld på 18 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.