Även i mars 2021 irrade en älg runt i centrala Östersund. Foto: SVT

Älgar i bostadsområde på Frösön – Polisen: ”Har varit inne på folks tomter”

Uppdaterad
Publicerad

Två älgar befinner sig mitt i ett bostadsområde på Frösön och polisen planerar just nu för att försöka flytta dem.

De senaste dagar har älgarna befunnit sig på Frösön och bland annat uppehållit sig i närheten av skidbacken. Flera personer har ringt in till polisen.

– Älgarna har varit inne på folks tomter och lagt sig att vila, och spatserat på gatorna, säger Johan Lindgren, RLC-befäl hos polisen.

Inte varit aggressiva

En viltsamordnare har varit på plats för att observera älgarna och göra en bedömning. Förhoppningen är att kunna få älgarna därifrån, för att inte riskera att de ger sig på någon människa eller djur om de skulle hamna i ett trängt läge. Än så länge har djuren inte uppträtt aggressivt.

– Vi är i ett planeringsstadie kring arbetet med att eventuellt flytta älgarna. Men förhoppningsvis trampar de vidare, säger Johan Lindgren.

Uppmanar till försiktighet

Polisen gör bedömningen att det inte kommer att gå att göra någon insats på ett säkert sätt under lördagskvällen eller natten och uppmanar personer i området att vara försiktiga och visa hänsyn mot djuren.

Början av nästa vecka kommer polisens viltsamordnare Martin Trostemo att planera en insats tillsammans med jägare för att lyckas flytta på dem, säger han till SVT Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.